Hordós bedobálós savanyúság egyszerűen, forralás nélkül!

Itt a nyár, ami részben azt jelenti, hogy megkezdődik a savanyúságok eltevésének ideje. Érik a fürtös uborka és zsenge a cékla, ezekkel lehet is kezdeni a sort. Késő őszig tartó sport, így később is be lehet szállni. Azért sport, mert 40 fokban ecetet forralni, meg öntögetni, hát alkalmanként felér egy szigetkörrel. Azonban van olyan savanyúság recept, amelynek az alaplevét egyáltalán nem szükséges forralni. Ilyen a hordós bedobálós savanyúság. A hordós bedobálós savanyúságban az a legjobb, hogy nincs meghatározva a zöldségek típusa, tetszés szerint lehet bele „dobni” uborkát, paprikát, zöld paradicsomot, hagymát, káposztát, karfiolt. A savanyúság elkészítésének első lépése a zöldségek alaposan megtisztítása.

Ha az általunk felsorolt zöldségekre esik a választás, akkor az uborka két végét levágjuk, majd kereszt alakban kicsit bemetsszük, hogy a lé a belsejébe is bejusson. A vöröshagymát pedig félbe vágjuk, az almapaprikát kicsumázzuk, a paprikának elég csak a száras végéből levágni, míg a zöld paradicsom szárrészét eltávolítjuk és egy késsel kicsit megszurkáljuk. A káposztát nagyobb darabokra vágjuk és végül a karfiolt rózsáira szedjük. Fontos lépése a hordós bedobálós savanyúság eltevésének a hordó alapos tisztítása. Ha a hordót jó alaposan kimostuk, akkor mérjünk bele 10 liter sima csapvizet, amit nem szükséges előtte felforralni, ehhez hozzáadjuk a cukrot, a sót, az ecetet, a tartósítószereket, a fűszereket, jól összerázzuk, majd mehetnek bele az előkészített zöldségek. Hagyjuk körülbelül egy hétig összeérni, időnként ajánlott megkavarni a hordó taralmát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük