Üzenet:

OK
Bejelentkezés/Regisztráció X


Belépés facebookos azonosítóval
ELFEJELTETTEM A JELSZAVAMAT

REGISZTRÁCIÓ

Kártyás fizetés szolgáltatója

Cib Bank

Elfogadott kártyák

Mastercard Visa Visa Electron Maestro
Projektek - Lejárt Projekt

MIT ÍGÉRNEK A PÁRTOK

projektgazda: MITÍGÉRNEK CSAPAT

kategória: CIVIL

helyszín: MAGYARORSZÁG

76.85%

 

230556,- Ft

76.85% (célösszeg: 300000,- Ft)

támogatók száma: 19


0

nap van még hátra


Mit kapok?

1. KATEGÓRIA (1000,- Ft felett):
közzétesszük a neved a weboldalon a támogatók listájában
2 TÁMOGATÓ


2. KATEGÓRIA (5000,- Ft felett):
közzétesszük a neved és személyes tájékoztatást adunk: a projekt sajtóközleményeit a megjelenéssel egyidőben elküljdük személyes email címedre
2 TÁMOGATÓ


3. KATEGÓRIA (20000,- Ft felett):
a fentiek + meghívunk egy sörre a Mitígérnek csapat törzshelyén
1 TÁMOGATÓ


4. KATEGÓRIA (20000,- Ft felett):
a fentiek + meghívunk egy sörre a Mitígérnek csapat törzshelyén
0 TÁMOGATÓ


 saját weboldal{


PROJEKTLEÍRÁS

Célok

Anno 2010-ben indítottuk el a Mit ígérnek? kezdeményezést, ami a bejutásra leginkább esélyes pártok választási programját értékelte, amennyire csak lehet értéksemlegesen. Azaz nem azt néztük, hogy kinek kedveznek, hanem csak azt, hogy tényleg a fontos problémákról szólnak-e a programok és mennyire hiteles, amit ígérnek (van-e mögötte számítás és elég konkrét-e ahhoz, hogy számon lehessen kérni). Idén hasonló módszerekkel megismételjük az értékelést – ha elég támogatót sikerül gyűjteni hozzá.
A fő célunk az, hogy a szavazóknak pártatlan tájékoztatást adjunk: egy helyen lássák azt, hogy kinek az ígérete hiteles, és kitől mit várhat. Abban is bízunk, hogy ha rendszeresen szembesítjük a pártokat ezekkel az elvárásokkal (mármint, hogy számoljanak, mielőtt ígérnek, és ne áruljanak zsákbamacskát), akkor idővel elérhetjük, hogy a választási kampányban tényleg arról lesz szó, ami a választókat igazán érdekli, és tényleg megtudhatjuk, hogy ki mit tervez csinálni, ha kormányra kerül. Vagy ha nem is mindent, de legalább annyit, amit egy átlagos svéd vagy norvég párt elárul a választópolgároknak.
A mitígérnek értékelése 2010-ben négy fázisból állt: az elsőben kidogoztuk és közzétettük az értékelési szempontokat, a másodikban (felkért külső véleményformálók segítségével) kiválasztottuk a releváns témákat, a harmadikban elvégeztük és közzétettük a pártprogramok értékelését, a negyedikben pedig beáraztunk néhány jelentősnek ítélt ígéretet. Most is ezt tervezzük. Hogy mennyit tudunk ebből megvalósítani, az azon múlik, hogy mennyi támogatást kapunk Tőletek. Ha az első lépésre való se gyűlik össze, akkor az adományokat az Az A mi pénzünk! honlap fejlesztésére fordítjuk, ami a költségvetés kiadásait mutatja be közérthetően.

Megvalósítás

Az első lépésben átnézzük, és ahol kell, aktualizáljuk a 2010-es értékelési szempontokat, kiegészítjük az értékelési folyamatot az alkotmányosságot és demokratikus intézményi reformot érintő kérdésekkel. Frissítjük a honlapot, archiváljuk a 2010-es tartalmakat. Közzétesszük az értékelési szempontokat, összegyűjtjük és jól átlátható formában közzétesszük az addig publikált pártprogramokat.

A második lépésben kiderítjük mi a fontos. Megkérdezünk legalább húsz véleményformáló (és minél függetlenebb) értelmiségit, hogy szerintük mik azok a fontos témák, amikről a programoknak szólnia kellene. A legfontosabb három témáról rövid ismertetőt írunk, ami megindokolja a téma fontosságát. Közzétesszük a fontos témák rangsorát és sajtótájékoztatót szervezünk, hogy a média figyelmét is felhívjuk ezekre.
Ha erre az első két lépésre összejön a támogatás, akkor folytatjuk a pártprogramok értékelésével. Ha minden jól megy, az utolsó lépésben a Mi ígérnek? összeér a Mit választunk? projekttel, amiben a pártprogramokban tett ígéretek költségének kiszámítását készítik el.

Projektgazda: Mitígérnek csapat (Horn Dániel, Reszkető Petra, Scharle Ágota, Váradi Balázs)


KOMMENTEK