Üzenet:

OK
Bejelentkezés/Regisztráció X


Belépés facebookos azonosítóval
ELFEJELTETTEM A JELSZAVAMAT

REGISZTRÁCIÓ

Kártyás fizetés szolgáltatója

Cib Bank

Elfogadott kártyák

Mastercard Visa Visa Electron Maestro
GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen szerepe van a projektgazdának a kezdeményezésének sikerében?

Az ötlet kitalálásán és megfogalmazásán túl a projektgazdának időt és energiát kell befektetnie a sikeres adománygyűjtésbe. Fontos átgondolni és megtervezni a kampány minden egyes lépését. (pl.: célközönség megtalálása, a célközönség által látogatott oldalak, platformok felkutatása). Az ötleted adatlapjának megjelenése után fontos, hogy híreket, postokat, képeket jelentess meg a lapodon, hogy az érdeklődők érezzék azt, hogy fontos és Te is teszel azért, hogy a projekted megvalósuljon. A projekt megvalósulása után adj visszajelzést, hogy mi történt az ötleteddel.

Nálatok tényleg minden összegyűjtött pénzt megkapok?

Igen, a mi modellünk úgy működik, hogy minden esetben, tehát akkor is, ha nem jön össze a teljes célkeret, megkapod a projekted által összegyűjtött pénz nagyrészét. A teljes összeg amit kézhez kapsz függ attól, hogy a projekted pénzügyi célja 100%-ban vagy annál alacsonyabb mértékben teljesült- e. Amennyiben 100%-ban eléri a célját, tehát megkapod a pénzt amit az elején kértél, akkor az általunk levont összeg 5%, amennyiben alul teljesít,vagyis kevesebb pénzt kapsz mint amit kértél, az általunk levont összeg 9% lesz. Ehhez minden esetben hozzájön a bank utalásért felszámított 2-3%-os díja.

Ha minden esetben odaadjátok az összegyűlt pénzt a projektgazdának, nem tartotok attól, hogy amikor nem teljesül 100%-ban a kitűzött támogatási cél, akkor esetleg nem fog megvalósulni a projekt, vagy a támogatók nem kapják meg a beígért jutalmakat?

A projekt megvalósulására nem garancia a 100%-os támogatás sem. Az amerikai kickstarter modelljében a projektgazda például könnyedén kiegészítheti a 100%-hoz hiányzó pénzt, ha az addig beérkezett pénzeket meg szeretné magának tartani. Tehát a 100%-os modell is könnyen kijátszható. Ugyanakkor számos olyan projekt létezik, amelynek megvalósulásához a Creative Selector csak kiegészítő támogatást biztosít, ilyen például egy sok tízmillió forint költségvetésű nagyjátékfilm. És bízunk abban, hogy azok a projektgazdák akiknek nem teljesül 100%-ban a támogatási igénye, majd elég kreatívak lesznek, hogy a projekt által összegyűjtött keretből gazdálkodva valósítsák meg a projektet és jutalmazzák a támogatókat.

Mennyi pénzt érdemes kérni?

A kért összeg erősen függ a projekt megvalósításához szükséges munka mennyiségétől és a befolyásod mértékétől is, azonban a “Boglárka szabályt” alkalmazva: A kért összeg ne legyen túl sok ahhoz, hogy elérhetetlennek tűnjön, ugyanakkor túl kevés se legyen, nehogy azt a látszatot keltse, hogy nincs szükség közösségi összefogásra. Jellemzően a párszázezer forintot gyűjtő pojektek szerepelnek jól.

Milyen típusú ajándékokat ajánljak fel, hogy sokan támogassák a projektemet?

Jó ajándék lehet egy különleges élmény (meghívó rendezvényre), vagy akár egy olyan tárgy is amit nem lehet csak úgy bármelyik boltban megkapni. Amerikában azokat a projekteket támogatják sokan, ahol tényleg valami nagyon egyedi dolgot kapnak cserébe. Az egyik projekt által megvalósítani kívánt 3D műanyag koponya miniatűr mása például nagyon kapós volt . A projekt 600%-os támogatást ért el, és a rózsaszín koponya nagy sláger lett. Az is fontos, hogy legyen sok ajándék kategória. Tudj adni valami jelképes dolgot (online köszönőlevél, fénykép) a kis összegű és a nagy összegű támogatóknak is.

Honnan tudom, hogy mennyi pénzt gyűjtöttem össze?

A támogatásokat porjekenként elkülönítve gyűjtjük. A projektadatlapon mindig naprakészen látod az összes támogatásod mértékét. A beérkező pénzeket kettős könyvelésben rögzítjük, ezért nem fordulhat elő, hogy akár csak egy kevés is elvesszen. Milyen rejtett költségek merülhetnek fel? Rejtett költségek nincsenek! Arra viszont figyelni kell, hogy a támogatóidnak felajánlott ajándékok legyártása és kipostázása pénzbe kerül és ezért bele kell kalkulálni a projekted költségvetésébe! Mire fordíthatom a projektemre összegyűjtött támogatásokat? A projekted megvalósításához szorosan kapcsolódó tevékenységekre. A projektem tulajdonjogából részesül a Creative Selector? Nem! A projekted tulajdonjoga a megvalósítást követően is 100%-ban a Tied marad.

Hogyan indíthatom el a projektem?

Kattints a Projekt Beküldése gombra, és a felsorolt pontok szerint röviden írd le nekünk, hogy mire gondoltál. Egy napon belül visszajelzünk, és a levelünkben igyekszünk ellátni hasznos tanácsokkal. A projekted sikere fontos számunkra ezért hozzánk bármikor fordulhatsz megerősítésért vagy tanácsokért a projekteddel kapcsolatban.

Kik használhatják a Creative Selector platformját?

A Creative Selector kampányát bárki használhatja. A projektek nyelve a magyar. Projektet beküldeni és támogatni 18 éven felül lehet. Van egy vállalkozás ötletem, aminek elindításához befektetőket keresek. Adhatok tulajdonrészt a nagyobb összegű támogatásokért cserébe? Nem, a Creative Selector-on a támogatásokat csak jutalmakkal lehet díjazni, tulajdonrésszel nem.

Hogyan kell az összegyűlt támogatásokat leadózni?

A személyi jövedelemadózás az egyes magánszemélyek esetében egyéni körülmények alapján eltérő lehet, ezért általánosságban nem tudunk választ adni arra, hogy milyen az adott jövedelem, azaz akár a Creative Selector projektekből származó jövedelmek adójogi minősítése. Ezt a magánszemély a könyvelőjével kell, hogy egyeztesse, illetve, az egyéni körülmények megismerése mellett adójogi tanácsadással szakértő partnereink is rendelkezésre állnak.Vissza